Задачі на відсотки із зміною вологості продукту, часто пропонуються на олімпіадах для учнів 5,6 класів. Розглянемо метод розв’язування таких задач.
Задача 1 . Агрус
Нехай при висиханні агрус, що має вологість 99% втрачає 2% вологості. Скільки кілограмів агрусу ми отримуємо після висихання зі 30 кг свіжого? У скільки разів зменшилася маса після висихання?
Оскільки в початковому стані вологість агрусу становить 99%, то суха маса становитиме – 1 %.
30*0,01=0,3 (кг) – сухої маси у 100 кг свіжого агурсу.
Коли вологість зменшилася на 2%, вона стала 97%, тобто суха маса становитиме вже 3% від висушеного агрусу (100%-97%).
Отже, для того щоб знайти число за даним значенням відостку, розділимо 0,3 кг на 0,03
0,3:0,03 = 10( кг).
30:10=3 ( рази)
Після висихання отримаємо 10 кг агрусу, маса зменшиться у 3 рази.
Задача 2. Виноград.
На складі зберігався виноград, що мав 99 % вологості. Під час його зберігання вологість зменшилася на 1% ( стала 98%). На скільки відсотків зменшилася маса винограду, що зберігався на складі?
Припустимо, що на складі було х кг винограду, тоді:
- х*0,01 =0,01х ( кг) – сухої маси у свіжому винограді.
2. 100% – 98%= 2% становить 0,01х кг сухої маси
3. 0,01х:0,02=0,5 х ( кг) винограду після зберігання.
4. 0,5 = 50% , 100% – 50%= 50%
ВІдповідь: маса винограду зменшилася на 50 %
Задача 3. Гриби
З 22 кг свіжих грибів отримують 2,5 кг сухих, що містять 12% води. Який процент води у свіжих грибах?
- 100% – 12%= 88% – становить суха маса у висушених грибах.
- 2,5*0,88= 2,2 кг – сухої маси у висушених грибах.
- 22 : 2,2 = 10% – становить суха маса у свіжих грибах.
- 100%-10% = 90% води у свіжих грибах.
Відповідь: 90%